Arrel de la web > Escola > Serveis > Museu

Museu

dimarts 11 de febrer de 2014, per  Col·legi Sant Bonaventura

El nostre centre disposa d’un Museu de Ciències Naturals. A continuació vos mostram un escrit que va redactar el Pare Baltasar Cloquell al llibre del 75è aniversari del col.legi Sant Bonaventura, Va ser el creador del museu i també professor i director del col.legi del 1964 al 1981. Morí dia 17 de febrer de 2013.

"Hi vaig dedicar quasi mitja vida! En aquells temps no teníem vacances, per tant, en cos i ànima vaig ocupar el temps a la meva afició. Cada objecte té la seva història.
En el Convent, a la Sala de visites, hi havia un estant amb alguns animals dissecats. Crec que ho feu el P. Arnau Rigo i el seu germà també de la TOR. No s’havia cuidat i tot feia plorera; l’arna s’havia menjat la rel de les plomes i tot es desfeia.
A Ca’n Jaqueta, en la reforma de l’any 1960 aconseguírem unes sales i entre elles, la que era la Capella de la casa. (Hi havia una petita claraboia de vidre amb el nom de Jesús i la vaig posar damunt el Lavabo del Convent.)
La vitrina del Convent la vaig instal•lar dins la Capella, i amb en Pep Forteza, que era fuster, vestírem el museu, així com està. Amb el "Biscuter" d’En Pep, ell i jo, anàrem a Lluc per veure el seu Museu de Ciències. Férem una vitrina central, de grans proporcions per la grua, el cigne i els dos voltors negres, aquestes aus eren de s’Armeria Benito, de la Porta de Sant Antoni, de Palma. El cocodril el me dugué un ex- alumne des de Canàries. La guineu va fugir d’un senyor , que la tenia captiva. Els faisans i grues eren donació de D. Bartomeu Sastre*, de Sa Vileta, de molta afició als animals.
Al vell estant hi vaig posar molts d’aucells mallorquins, que me donaven. Jo anava a Felanitx, on hi havia un home que treballava molt bé per dissecar. Ara no es permet dissecar aucells de Mallorca. Està prohibit. De Madrid vaig dur un esquirol i unes perdius com pasturant. Ho vaig dur d’Alacant. Vaig comprar una serpent cobra, un soteler, gavines, la cigonya, el flamenc, etc. A la part alta de la vitrina central hi vaig col•locar degudament classificats els minerals: marbres, trossos grossos per ser observats fàcilment pels alumnes: ametistes, quars, geodes de Brasil, galena, i unes pirites grosses dutes de les mines de la Península, etc.
Per la meitat de la vitrina, els insectes, per cert, molt rars, duts de Brasil, pel P. Jaume Monserrat i Jordi Oliver i alguns de meus, duts de Perú.
En Pep Forteza va fer, també, una vitrina lateral, on hi havia col•locats i també classificats els mol•luscs (copinyes i corns: es diu Malacologia). És una meravella de quantitat i qualitat els exemplars existents. Uns són comprats a una botiga del final de la Rambla (Casa Arnáiz). Altres són donacions. És una gran col•lecció.

A una prestatgeria petita lateral hi vaig posar: estrelles de mar, corals, dents de piranya, una espasa d’un peix, dents de tauró i catxalot, etc. Ous d’aus grans i petites: estruç, gavina, mèl.lera, etc.
L’únic que no vaig classificar ni recollir foren els fòssils. No tenia lloc ni moble. De laboratori de química no hi havia res i no es va fer res."

Fotografies

Respondre a aquest article